Zajednička izjava (rusko-ukrajinski sukob)

Poštovani,

ministri iz 37 zemalja 8. ožujka 2022. godine potpisali su zajedničku izjavu pozivajući na uvođenje dodatnih sportskih sankcija Rusiji i Bjelorusiji nakon invazije Ukrajine.

Izjava, koju je organizirala britanska vlada, uslijedila je nakon virtualnog sastanka 3. ožujka koji je sazvala državna tajnica Ujedinjenog Kraljevstva za kulturu, sport, digitalna pitanja i medije Nadine Dorries, kako bi se između like-minded država razmijenila mišljenja oko koraka potrebnih za mobilizaciju sportskog pokreta nastavno na eskalaciju rusko-ukrajinskog sukoba.

U Izjavi se između ostaloga konstatira kako se Rusiji i Bjelorusiji ne bi smjelo dozvoliti da budu domaćini ili da se natječu za bilo koje međunarodne sportske događaje. Dodatno, pojedincima sportašima koje su odabrali Rusija i Bjelorusija te timovima koji predstavljaju rusku ili bjelorusku državu trebalo bi zabraniti natjecanja u drugim zemljama, uključujući i one koji predstavljaju tijela, gradove ili robne marke koji učinkovito predstavljaju Rusiju ili Bjelorusiju, kao što su veliki nogometni klubovi. Također, gdje god je to moguće, potrebno je poduzeti određene mjere vezana uz ulaganja u sport u vezi s ruskom državom.

Ujedno se šalje i poziv svim međunarodnim sportskim savezima da se slože s ovim načelima, kao i pozdravljaju organizacije koje su već reagirale na slične načine.

Hrvatska je također potpisnica navedene Izjave koja se u cijelosti može pronaći na linku: https://www.gov.uk/government/news/statement-on-russias-war-on-ukraine-international-sport

Služba za međunarodnu suradnju u sportu /

Ministarstvo turizma i sporta